Khamis, 19 Jun 2014

Di Manakan Ku Cari Gantimu (Pengenalan)

Coretan Di Manakan Ku Cari Gantimu adalah hasil nukilan Ismail Benariffin atau lebih mesra dengan panggilan "Aben". Mula menulis skrip untuk drama radio dan drama TV yang berjudul "Raja Pengemis". Nukilan ini penah laris di sebuah Yahoo! Groups satu ketika dulu. Then, lama juga menghilang akibat kesihatan yang kurang memuaskan. Tapi, sekarang sudah mula kembali aktif. Dalam perancangan menerbitkan Travel Log yang masih lagi "RAHSIA". Sebagai pengenalan, jom kita tengok nukilan pertama beliau. "Di Manakan Ku Cari Gantimu".


"Dimana kan ku cari ganti serupa denganmu,
tak sanggup ku derita,  dan berhati patah, hidup gelisah.
alangkah sedih rasa hati, selama kau pergi.
tinggalku sendirian, tiada berteman, dalam kesepian.
Dunia terang menjadi gelita, cahaya indah tiada berguna.
Keluhan hatiku menambah derita, namun kau juga tak kunjung jelma.
Dimana kan ku cari ganti, mungkinkah di syorga.
Untuk teman bersuka, menangis bersama, selama-lamanya."
 Lagu&nyanyian: P.Ramlee Filem: Ibu Mertuaku

DIMANA KAN KU CARI GANTI
EPISOD 1.

Sudah puas aku menangis dengan kepergianmu.Tiga purnama sudah berlalu. Aku keluar dari kurungan diriku. namun aku masih tidak dapat melepaskan dikau, sayangku. Kau masih bertapa didalam hatiku. Hati yang telah retak seribu menjadi hancur berdebu.

Suatu hari jumaat selepas solat jumaat , aku terserempak dengan sahabat lamaku. dia mendatangi ku ketika aku sedang berdoa selepas melakukan solat sunat. Bertanya khabar. Diberitahu akan kembali ke rahmatullahnya isteri kecintaanku. Dalam esak tangis, aku meratapi kematiannya di hadapan sahabatku itu. Sambil menepuk bahuku tanda simpati, dia menasihatkan aku.

"Lepaskan dia, Eil. Kau mesti redha. Jika tidak ruhnya tidak akan aman di tempat persemadiannya. Redhakan Eil. Lepaskan dia kehadirat Illahi... dan carilah gantinya."

Bagaimana mungkin aku melepaskan dia setelah 25 tahun kami bersama? Dialah gadis pertama kujatuh tergolek, tersungkur, kerana cinta?

 Sahabatku itu menggelengkan kepalanya. Dia merenung jauh ke dalam mataku. Matanya juga kulihat merah menahan sayu.

"Kalau kau sayang dan cinta kepadanya, masakan tuhan mengambilnya darimu?"

"Apa maksudnya berkata begitu?"
 Aku menatap wajahnya sedalam tatapan matanya ke wajahku. Dari air mukaku dia tahu aku sedang mencari jawapan.

"Kerana Tuhan lebih menyayanginya..."

"  Aku juga sayangkan dia! . That,s just an excuse. .Kamu hanya menambahkan luka perasaanku."

"Mengucap, Eil."

"Tuhan tidak sayangkan aku kah? Kenapa tidak ambil aku, Abu?
 Anak-anakku lebih memerlukan dia dari aku?"

"Astagfirullah...hiladziimm!" Sambil menggoncang bahuku.
"Mengucap , Eil. Mengucap!"

Aku mengangguk-angguk kepalaku bagai burung pelatuk memagut ke dahan kayu. Sahabat menepuk kedua belah bahuku dengan satu senyuman yang bermakna. Kemudian menghulurkan tangan dan bersalaman denganku. Genggamannya begitu erat , se-erat kemesraan yang ada terhadapku selama kami mengenali satu sama lain. Dia mohon diri. aku tinggal terkedu.

Dengan itu maka runtuh berderailah akan tembok pertanahanku selama tiga bulan 24 hari 13 jam 30 minit dan 3 saat .

Pergilah kepadaNya. Aku meredhakan . Aku terpaksa redhakan. Pergilah . Sememangnya Dia lebih menyayangimu. Apa lagi hendak ku katakan selain daripada itu untuk menenteramkan perasaanku dan menenteramkan ruhnya di persemadian?

Telefon di rumahku berdering-dering dan diam. Kemudian berdering-dering lagi. Aku sedang termenung dijendela tingkat atas rumahku. Rumah yang aruah usaha mendapatkannya ketika aku terlantar di wad otopedik akibat kemalangan jalanraya sebelum Sungai Ramping a.k.a. Slim River! ). Dia berdepan seorang diri dengan pegawai PKNS yang menemuduga permohonan rumah yang bakal dibina dan kemampuan kewangan pemohon untuk mendapatkan pinjaman. Hanya dengan berbekalkan beberapa buku simpanan bank yang diikat dengan tali getah itu. Mujur juga pegawai berkenaan tidak minta melihat baki simpanan yang ada dalam setiap buku-buku itu.

"Babah! Telefon! Pak Su panggil!" jerit anak sulung ku. Dialah yang menemaniku tidor beberapa hari selepas ibunya meninggal. Dia terlalu bimbang aku akan sempot nafas dan padam.

Aku menyambut telefon. Adik ku AM mengajak aku keluar bersamanya malam nanti. Dia akan menjemputku. Dia mahu aku berhibor. Dia akan mengongkosi makan minum dan hiboran
"Come see me perform. You'd be surprised who I accompany on my keyboard."

Siapa? Biduan atau biduanita? Aku bertanya. Adikku seperti biasa akan ketawa apabila merasaii keghairahanku untuk berteman semula.

"Tentulah biduanita. Put on your best tonight, OK? Don't forget to spray the most fragrant of perfumes, ah?" Something like that lah, katanya mengusik aku.

"Tak adalah , AM. Engkaupun tahu, abang jarang gunakan minyak wangi..."

The laST time aku spray minyak wangi, aruah mengesyaki something funny was going on!
Ada "date" dengan typist pejabatku menonton pementasan drama di DBKL. Dia mengesyor aku bawa anak sekali. Ooooo tak boleeiih. Budak-budak bawah umur tak dibenarkan masuuuukk! Walhal takkan dia tak tahu temberangku. Aku pernah membawa dia dan anak-anakku menonton pementasan disitu. Malah masa anak yang sulung baru dua tahunpun sudah dikendong menyaksikan pementasan drama karyaku di Panggong Drama.

What-ever-pong,  itulah kali pertama dan terakhir aku menduakan dia semasa hayatnya masih dikandung badan! Waktu itu aku tergoda dek layanan mesra teman sepejabatku itu. Bukan aku yang memulakan tapi dia. Dia mengkagumi aku setelah membaca akan kejayaanku dalam bidang penulisan hingga layak dianugerahkan hadiah karya sastera oleh Kerajaan. Aku telah menerima hadiah ku itu dari tangan seorang Perdana Menteri Malaysia.( ini bukan iklan, tapi sekadar melengkap cerita.)

Tidak pula ku sangka cempedak sudah menjadi nangka. Aku lah cempedak itu,complete dengan getah-getahnya!. Terjadi nangka bila terkena bujukan  dari gadis itu. Hingga aku tak ambil kesah beberapa pasang mata kakitangan lain terhadap perhubungan yang begitu cepat intimasinya.

Kami dilhat makan dan minum dalam kereta di parkir bawah tanah komplek pejabat. Kami dilihat minum soda dari satu gelas menggunakan straw yang sama di kantin kompleks pejabat. Usik mengusik, tampar menambar dan gelak ketawa, all-in-one package. Aku benar-benar berada diawangan.Nostalgik nya.

Telefon berdering lagi selepas waktu isyak malam itu. AM memberitahu dengan HPnya yang dia ada dalam kereta di bawah. Akupun sudah siap berpakaian biasa saja . Pakaian "casual" aku tak banyak. Bush jacket banyak sebab itulah gayaku apabila ke pejabat. Pegawai lah katakan.

 Kalau aku kenakan kot satu suit dgn necktie, nanti jadi lain pula perwatakanku. Macam aku pernah dikerahkan bertugas di Parlimen sebagai membantu Menteri menyediakan jawapan dari wakil-wakil rakyat mengenai kementerian yang ku wakili. Aku terpaksa tempah satu suit dari kain jenis MOHAIR. Apa jadah jenama itupun aku tak tahu tapi aku menempahnya dari gedung  pakaian yang ternama di Jalan Tuanku Abdul Rahman..."DOshI" kalau tak silap. Terbang beratus juga wang gaji aku. Sudah tu tak boleh claim balik . Semata-mata kerana sekali dua sahaja kena bertugas di Parlimen dan diwajibkan petugas mengenakan suit.

"You dari kawasan mana?" Tanya seorang wakil rakyat ketika duduk satu meja denganku di kantin Parlimen sewaktu sidang ditangguh sebentar. See? Rupaku ada tanjak juga aku sebagai wakil rakyat.

Pssssttttt adikku menyembur pewangi ke bajuku. Amboi, semerbaknya dia. Nasib baik tak pening.

(Bersambong ke Episod 2 ~ bercinta dengan superstar! Tungguuu! )

Amboi bang aji, itupun nak cerita kat orang? Adey tambi! Lakaran hidupku engko apa peduli?)

Wasallam.


BENariff

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...