Rabu, 8 April 2009

Santai News: Eksperimen Pucuk Rebung

Dua kali gagal dalam industri fesyen batik tidak pernah menjadi titik noktah cita-cita anak muda ini. Sebaliknya, dia terus maju bersama Pucuk Rebung.


KEBANYAKAN rekaan batiknya banyak dijual di kawasan-kawasan tumpuan pelancong seperti di Batu Feringgi.


Pucuk Rebung mungkin satu nama baru dalam dunia fesyen, tetapi bagi Roslan Hussain, 36, ia menjadi pencetus penglibatannya secara serius dalam fesyen pakaian bermotifkan batik.

Roslan mungkin tidak asing dalam kalangan barisan pelukis dan peminat lukisan di Pulau Mutiara, namun beliau menganggap dirinya masih bertatih dalam industri fesyen batik.

"Saya akui bukan mudah untuk mencipta nama dalam bidang rekaan fesyen memandangkan adanya nama-nama besar dalam industri fesyen tempatan. Ramai di antara mereka telah pun berjaya terutamanya di Kuala Lumpur.

"Sebelum ini, saya juga pernah memiliki kedai pakaian di Kuala Lumpur, tetapi mungkin nasib tidak menyebelahi saya, perniagaan tersebut tidak berjaya," jelasnya yang telah 18 tahun menceburi bidang lukisan batik.

Sesekali beliau muncul bersama barisan pelukis lain dalam pameran lukisan yang dianjurkan di negeri tersebut bagi memperlihatkan hasil kreativiti dan imaginasinya di atas kanvas.

Palitan warna di kanvas seolah-olah memberi satu kepuasan buat dirinya, katanya ketika ditemui di pejabat Kraftangan Pulau Pinang baru-baru ini.

Beliau gemar bereksperimen dengan lukisan yang bermotifkan ciri-ciri Islam, selain melukis apa sahaja motif yang digemarinya.

Namun, minat Roslan bukan sekadar mencalitkan kreativitinya di atas kanvas tetapi turut menempatkan jiwanya terhadap seni lukisan batik dan rekaan fesyen.

Meletakkan hasilan batiknya dalam kategori batik kontemporari, anak jati Pulau Pinang ini tampil berani memartabatkan batik yang nampaknya lebih dekat di hati pelancong luar negara yang berkunjung ke negeri ini berbanding pelancong dan penduduk tempatan.

Kreativitinya bukan sahaja terhadap rekaan pakaian, tetapi diperluaskan kepada produk hiasan rumah dan dalaman dengan label Pucuk Rebung.

Menubuhkan Pucuk Rebung Enterprise sejak lapan tahun lalu, anak jati Pulau Pinang dari Tasek Chempedak, Seberang Perai Selatan ini menyimpan hasrat yang tinggi mahu tampil sebagai seorang pereka pakaian yang disegani terutama di kawasan utara Semenanjung.

Sepanjang tempoh itu, beliau pernah dua kali mengalami jatuh bangun dalam perniagaan. Namun, kerana minat, beliau bangkit dan kembali berusaha mengukuhkan perniagaan dan membina semula namanya.

Menceritakan pahit getirnya sepanjang menyelusuri dunia lukisan batik, Roslan lahir daripada projek Pembangunan Rakyat Termiskin sebaik sahaja beliau tamat peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Sejak itu, beliau tidak menoleh lagi dan meneruskan pencarian ilmunya dengan menyertai pelbagai bengkel dan kursus oleh beberapa institusi.
Beliau juga tidak segan mengutip ilmu secara langsung daripada para artis yang lebih berpengalaman.

"Ketika itu, sungguhpun tiada kemampuan kewangan, kesungguhan dan minat membuatkan saya bersungguh-sungguh. Saya tidak pernah memiliki sebarang pendidikan formal dalam bidang lukisan mahupun rekaan fesyen. Saya menimba kemahiran serta pengetahuan berdasarkan pengalaman," jelasnya.

Namun kesungguhannya kini membuahkan hasil dan kebanyakan rekaan batiknya banyak dijual di kawasan-kawasan tumpuan pelancong seperti di Batu Feringgi.

Bagaimanapun menjadi harapan Roslan ingin memperkenalkan rekaan pakaian serta batiknya hingga ke Kuala Lumpur.

"Pasaran di sana lebih luas buat saya bereksperimen. Jika di sini, tumpuan lebih kepada rekaan yang tidak terlalu menonjol, namun untuk pasaran Kuala Lumpur, rekaan yang dihasilkan adalah lebih berani. Misalnya jaket bolero kudroi yang bermotifkan batik untuk ke pejabat," jelas Roslan.

Tidak berhasrat menyaingi mana-mana individu dalam industri rekaan fesyen terutama yang berasaskan batik, Roslan mahu rekaan dan kehadirannya diterima sebagai mewarnai industri rekaan fesyen.

Menurut Roslan, cabaran menjadi pereka fesyen dan pelukis batik ialah untuk memasarkannya. Sebagai usahawan yang baru mula bertatih, promosi batik di sebelah utara agak kurang berbanding di Kuala Lumpur.

Bagaimanapun, beliau berpendapat dengan adanya bantuan seperti khidmat nasihat serta bantuan pemasaran oleh Kraftangan Pulau Pinang dan Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan (KekWa) serta pameran yang dianjurkan agensi berkenaan, peluang usahawan baru seperti dirinya bertapak di pasaran adalah terbentang luas.

Beliau yang pernah menjadi finalis Piala Seri Endon 2004, sering mengambil bahagian dalam mana-mana pameran kraftangan yang dianjurkan bertujuan memperkenalkan rekaan serta mencari pasaran baru.

Terbaru ialah menyertai Hari Kraf Kebangsaan yang dianjurkan oleh kementerian tersebut di Kompleks Kraf, Jalan Conlay di sini.

Bagi mereka yang berminat melihat hasil rekaan fesyen Roslan, anda boleh terus berkunjung ke alamat 325, Tasek Chempedak, 14100 Simpang Empat, Seberang Perai Selatan, Pulau Pinang. - Bernama

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Salam ziarah.

Pengambilan Baru Peserta Program Who Wants To Be A MillionaireBlogger.Net™ "Click Here"

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...