Khamis, 18 September 2008

Pembelaan Diri.....

Tak tahu nak mula dari mana. Semuanya berlaku begitu pantas sekali. Apa yang mengecewakan ialah sikap pihak Bank tersebut yang langsung @ seolah-olah cuba untuk tidak mahu menolong aku. Aku juga kecewa dengan pihak guaman @ Biro Bantuan Guaman, langsung tidak mengendahkan kes dan masalah aku. Sehingga hari ini, sunyi dan sepi. Sampai hari ni juga, aku terpaksa menanggung hutang kad kredit orang lain.

Tahun lepas, dalam bulan lapan, aku mengambil keputusan untuk ke berjumpa dengan pegawai bank yang berkenaan bagi mendapatkan semua salinan dokumen yang mana telah melibatkan aku dalam kes saman hutang tertunggak kad kredit. Malangnya, aku hanya diserahkan sekeping notis mahkamah yang bernombor pendaftaran 72-25498-2001. Lain-lain dokumen seperti salinan penyata EA, penyata KWSP, salinan resit pembelian dan beberapa dokumen yang aku rasa penting untuk aku jadikan sokongan kes aku langsung tak dilayan. Namun begitu, aku juga telah membuat laporan polis setelah merujuk kepada beberapa rakan bank tentang permasalahan aku. Mereka sarankan supaya membuat laporan polis atas kes "Own Decrease".

Laporan polis yang bernombor pendaftaran R96291 telah dibuat di Balai Polis Bayan Lepas pada tarikh 07/10/2005 @ 18.20PM. Segala butiran telah dicatit oleh Koperal Ahmad Kamal bin Morad. Aku juga telah membuat laporan kepada Biro Bantuan Guaman. Malangnya aku tak catitkan nombor pendaftaran. Catitan dan laporan telah diambil oleh Peguam Mr. Wong. Sehingga hari ini. Langsung tak ada khabar berita.

Notis saman mahkamah ada menyebut Defendan terdiri daripada Norida binti Ibrahim dan aku sendiri. Siapa ini Norida binti Ibrahim? Daripada maklumat yang aku dapat daripada pihak bank, Norida ini merupakan pemegang kad kredit utama dan aku merupakan pemegang kad kedua. Agak janggal, selalunya lelaki akan menjadi pemegang kad pertama. Tapi ini adalah sebaliknya. Menampakkan yang aku ini hanya menumpang kepada Norida ini. Paling meloya aku dengar, aku ini merupakan suami kepada Norida. Sedangkan aku langsung tak kenal atau pernah kenal malah aku tak pernah ada rakan yang bernama Norida. Jadi, siapa Norida ini? Tak ada jawapan. Apa yang aku tahu, semasa pegawai bank menunjukkan dokumen-dokumen, aku sempat menjeling ke arah salinan kad pengenalan Norida ini, beralamat di Sungai Bakap.

Peliknya, dalam borang permohonan kad kredit, semua alamat surat menyurat menggunakan alamat yang berbeza dari alamat di dalam kad pengenalan. Alamat yang berubah-ubah. Dari Pekan Darat, Butterworth ke Teluk Air Tawar hingga ke Taman Kempas, Sungai Petani, Kedah. Macamana aku tahu? Aku teliti setiap dokumen yang ditunjukkan oleh pegawai bank tersebut.
Ini alamat yang aku dapat semasa aku diberitahu oleh pihak bank :-
Norida binti Ibrahim
No. 4, Lorong Nakhoda 5,
Taman Teluk Air Tawar,
Butterworth.

Semasa menyemak penyata KWSP berpandukan nombor kad pengenalan, memang sungguh memeranjatkan, simpanan KWSP nya langsung tak aktif. Jika dibandingkan dengan penyata KWSP yang berada di pihak bank tersebut sungguh berbeza. Nak tahu kenapa? Baki akaun I & II hanyalah RM2,211.27. No ahli : 13646963. Sedangkan dalam penyata yang berada di pihak Bank tersebut adalah terlalu jauh. Dalam borang permohonan kad kredit, beliau merupakan seorang Accountant Executive pada sebuah syarikat. Sedangkan syarikat ini tak pernah ujud.

Borang J yang digunakan untuk memohon kad kredit juga adalah palsu. Kenapa aku berkata demikian? Sebabnya berpandukan siri nombor yang aku catit semasa aku berjumpa dengan pegawai bank langsung tak ujud di pengkalan data LHDN. Terdapat dua (2) no siri iaitu :- SG-5319303-03 dan SG-5912001-03. Sedangkan no siri bagi aku (berpandukan kad pengenalan) adalah SG-05009989-02(0). Terlalu berbeza dan jauh sangat bezanya. Apa yang menjadi tanda tanya ialah, bagaimana pihak bank dapat meluluskan kad kredit tersebut. Dan aku, secara tak langsung telah menjadi salah seorang mangsa kepada penipuan yang terpaksa menanggung beban hutang yang mana aku langsung tak pernah memohon dan tak pernah guna. Yang pasti, tak ada siapa yang nak tolong aku.

Apa yang perlu aku lakukan lagi? Nak hebohkan ke Harian Metro? Atau mungkin aku kena buat aduan ke Biro MCA?

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...